image/svg+xml

Horní Bojanovice , fara

Místa, kde se lidé označili jako oběti sexuálního zneužití ze strany církevních pracovníků

Horní Bojanovice , fara

Adresa: Horní Bojanovice

Popis: Farář Richard Samek Horní Bojanovice Zdroj: Mladá fronta DNES Datum vydání: 29.4.1997 Rubrika / pořad: Kriminalita Strana / zpráva 21 Autor: HANA ČERNOHORSKÁ Farář několik měsíců pohlavně zneužíval školačku H o r n í B o j a n o v i c e - Nebýt soudu, asi by se nikdo nedozvěděl, že farář Richard S. z Horních Bojanovic na Břeclavsku bezmála sedm měsíců pohlavně zneužíval desetiletou dívenku, která na faru docházela na hodiny náboženství. Překvapivý byl i výsledek soudu. Přestože farářovu vinu znalci jednoznačně prokázali, břeclavský soud ho potrestal jen podmínečným trestem. Faráři, s mírně narušenou pamětí, myšlením a intelektem, který v obci slouží už více než třicet let, soudci navíc nařídili ambulantní psychiatrickou léčbu. Dívenku, která se s nepříjemným zážitkem podle psychiatrů nikdy nevyrovná, však odsoudila celá vesnice. Místní silně věřící lidé, kteří na faráře nedají dopustit, obviňují školačku, že si vše vymyslela. Dívka se na faru chodila učit psát na stroji a hrát na varhany. "Farář dával děvčeti drahé dárky a pod záminkou sexuální výchovy jí ukazoval obrázky nahých žen, líbal ji, osahával na zádech, břichu a stehnech. Několikrát se svlékl do spodního prádla a požadoval totéž i po nezletilé dívce. Chtěl, aby ho přitom třela na zádech a břichu. Na napodobeninu mužského údu, kterou si farář vyhotovil z alobalu, učil dívenku navlékat prezervativ," uvedla okresní státní zástupkyně Drahomíra Císařová. Přestože se dívka svěřila matce, vše zůstalo utajeno. Ani nyní se její matka k případu nechce vyjadřovat. "Vím, jak to bylo. Církev je všemocná, nic víc," řekla pouze. Na podezření ze zneužívání upozornil policii až ředitel Základní školy v Hustopečích. "Žáci pátých tříd psali slohovou práci na téma Mé největší přání. Tato žákyně s výborným prospěchem napsala, že si přeje, aby farář z Horních Bojanovic zemřel. Když se jí učitelka ptala, co to má znamenat, se vším se jí svěřila," uvedl ředitel Miroslav Patloka. Ředitel Úřadu vyšetřování v Břeclavi Václav Šanda tvrdí, že policie záměrně o případu pomlčela. "Nechtěli jsme postižené dívce ani její rodině způsobit ještě větší problémy," konstatoval a dodal, že o případu hned informovali brněnské biskupství. To však tamní tajemnice Martina Jandlová popírá. "Farář nám o svém obvinění řekl až těsně před soudním líčením," řekla. Potvrdila také, že obyvatelé farnosti farářovo obvinění zpochybňují. "Dokud nebudeme mít rozsudek v ruce, nezaujmeme žádné stanovisko. Mohou to být jen spekulace," dodala. Zdroj: Mladá fronta DNES Datum vydání: 28.5.1997 Rubrika / pořad: Z domova Strana / zpráva 6 Autor: (noh) Odsouzený farář musí odejít do důchodu H o r n í B o j a n o v i c e - Brněnský biskup Vojtěch Cikrle poslal do důchodu šestasedmdesátiletého faráře z Horních Bojanovic, kterého v dubnu odsoudil břeclavský soud k podmíněnému trestu za pohlavní zneužívání desetileté školačky. Do obce budou nyní dojíždět faráři z okolí.

Comments

Místa, kde se lidé označili jako oběti sexuálního zneužití ze strany církevních pracovníků was created by Free Custom Map Builder that powers thousands of custom online maps.

Want to build own custom map for your business or community? Try Mapotic's custom map maker and create customizable or branded maps in minutes. Leverage filters, custom categories, crowdsourcing and SEO. Create a free custom map.